Festspillutstillingen 2023 – Det gode liv
Pikene på Broen
Utstillingen var 24. juni 2023 — 1. juli 2023
Hvordan ser «det gode liv» ut fra nord og i lys av globale klimakriser, grønn omstilling, energikrise og konsekvensene av geopolitisk ustabilitet, krig og konflikt? Dette er spørsmål Pikene på Broen løfter gjennom gruppeutstillingen "Det gode liv // The Sweetness of Living" under Festspillene i Nord-Norge.
Utstillingen Det gode liv // The Sweetness of Living er et pågående kunstnerisk forskningsprosjekt, initiert av Pikene på Broen i 2020. Initiativet henter sin inspirasjon fra publikasjonen Global Warming and the Sweetness of Life: A Tar Sands Tale (2018) av Matt Hern og Am Johal. Her undersøker forfatterne filosofens Giorgio Agambens tolkning av Alexandre Kojèves konsept ‘la dolce vita’ i lys av komplekse globale problemstillinger på en overopphetet planet.
Ideene knyttet til ‘la dolce vita’ beskriver en vanlig holdning i Spania, Italia og Sør-Europa som hevdes å være kvalitativt forskjellig fra den protestantiske arbeidsmoralen i nord-europeiske land. Agamben mener at denne holdningen beskriver et helt annet forhold til fremtiden, en gjenoppretting av tid, en motstand mot kapitalisme og bevaring av en meningsfull måte å leve på. Kort sagt: evnen til å definere livet som noe utenfor arbeid.
Pikene på Broen sitt bidrag under Festspillene i Nord-Norge samler arkiver og kunstverk fra denne prosessen for å fortsette utforskningen av «det gode liv». Hvordan kan vi tolke ideene rundt dette i dagens ulike sammenhenger, og hvordan ser «det gode liv» ut fra Øst-Finnmark, i en nordisk sammenheng og i lys av globale klimakriser, tap av biologisk mangfold, grønn omstilling, energikrise og konsekvensene av geopolitisk ustabilitet, krig og konflikt?
Med utgangspunkt i flere perspektiver og ulike kunstneriske tilnærminger, vil gruppeutstillingen vise verk av Carl Christian Lein Størmer & 1999Q, Puolanka Pessimism Association, Kvae og Bark, Espen Sommer Eide, Tine Surel Lange & Pavlo Grazhdanskij, Anastasia Savinova & John Andrew Wilhite- Hannisdal, Riikka Keränen og Åsne Kummeneje Mellem, samt flere bidrag fra deltakere som har vært en del av prosjektet siden 2020. I løpet av festivaluken vil utstillingsrommet aktiveres på ulike måter i samarbeid med flere av Pikene på Broens samarbeidspartnere og som respons på tematikken og fortellingene som har dukket opp i prosessen.
Åpningstider utstilling
24. juni 14:00 – 18:00
25. juni – 1. juli 12:00 – 18:00
Program
Lørdag 24. juni
kl. 14:00 – Offisiell utstillingsåpning
Puolanka Pessimism Association – fra byen Puolanka i Finland og kjent utover egne landegrenser for sin særegne pessimistiske merkevarebygging, åpner Festspillutstillingen med en musikalsk aktivering av sitt kunstverk Puolanka eksisterer.
Søndag 25. juni
kl. 13:30 Performanceforedrag med John Andrew Wilhite Hannisdal & Rebekah Oomen
Marinbiolog Rebekah Oomen presenterer det pågående forskningssamarbeidet Torsketromming, sentral i utviklingen av installasjonen Dialects of the Deep av kunstnerne Anastasia Savinova og John Andrew Wilhite-Hannisdal.
kl. 15:00 Performanceforedrag Caramel Factory med 1999Q
Kunstneren 1999Q presenterer et hørespill om de søte minnene fra en voksen innbygger i en industriell monotown langt nord. Tekst blandes med feltopptak i en performativ bekjennelse over flere kapitler hvor elektronisk musikk forsterker den kvalmende smaken av brent sukker.
*Begrensede plasser – påmelding i galleriresepsjonen
kl. 16:00 Konsert Sleeping Instruments med Espen Sommer Eide
Konserten og arkivprosjektet bygger videre på Sommer Eides verk Arkadia 02-22, utformet i samarbeid med andre kunstnere, med bruk av marskinlæring (kunstig intelligens) som trener opp en modell av lyden som genererer lyd. I et fravær av musikere, “drømmer” maskinlæringen fram ny lyd.
*Begrensede plasser – påmelding i galleriresepsjonen
Mandag 26. juni
kl. 13:30 Utstillingsomvisning
Tirsdag 27. juni
kl. 13:30 Utstillingsomvisning
kl. 16:00 Performanceforedrag The world of art exists where we create it med Auri Ahola
Velkommen til en dansekurs og forelesning med dansekunstner Auri Ahola, som feirer kunstnerskap og kunst som presenteres, skapes og blomstrer i nord.
*Begrensede plasser – påmelding i galleriresepsjonen
kl. 17:00 Performance ALAIAQ
ALAIAQ er et multikunstnerisk verk bestående av kroppsbev- egelse, lyd og landskap. Det er en strøm som multipliserer, dupliserer, inviterer og divergerer. I verket åpner sjonglering, musikk, lyd- og lysdesign og joik opp nye lag av hverandre. Verket, som kombinerer musikk og sirkuskunst, ble bestilt av Kittilä-baserte Silence Organisation.
Medvirkende: Ailu Valle, Aleksi Niittyvuopio, Lauri Uusitalo og Jukka Huitila.
Torsdag 29. juni
kl. 13:30 Utstillingsomvisning
kl. 15:00 Performance Felles jord, delt bord med KVAE OG BARK
I sin installasjon Felles jord, delt bord vil KVAE & BARK orkestrere et måltid basert på råvarer fra byen, skogen og fjæra. Publikum får plass langs et langbord i brent tre og ønskes velkommen til en opplevelse for hele kroppen.
*Begrensede plasser – påmelding i galleriresepsjonen
Om kunstnerne
Kvae og Bark
KVAE OG BARK er en kunstnerduo bestående av Karoline Sætre og Øyvind Novak Jenssen. De arbeider med prosjekter som befinner seg et sted mellom matopplevelse, performance, tekst, historiefortelling og dialog. Prosjektene tar ofte form som performative middagsselskaper eller andre sosiale arrangementer, ofte med egendesignede installasjoner, kostymer, lokalt sanket mat og diktopplesning.
Carl Christian Lein Størmer & 1999Q
Carl Christian Lein Størmer er en kunstner fra Tromsø som arbeider på tvers av flere felt og disipliner; han har gjort flere prosjekter som filmregissør, fotograf, klipper, komponist, vokalist, gitarist, trommeslager, produsent og skribent.
1990Q er en visuell kunstner og eksperimentell filmskaper basert i Kirkenes. Kunstneren følger en kjede av kontroversielle relasjoner mellom mennesket og det skjøre miljøet i nordområdene med et særlig fokus på rollen og funksjonen til industrielle “monotowns”, byer dominert av én enkelt industri eller bedrift.
Anastasia Savinova & John Andrew Wilhite-Hannisdal
Anastasia Savinova er en billedkunstner basert i Umeå, Sverige. Hun jobber på tvers av forskjellige disipliner; skulptur, installasjon, tegning, video, performance og funnede objekter.
Anastasias praksis dreier seg om økologier og hybriditet og undersøkelsen av hvordan alt henger sammen.
John Andrew Wilhite-Hannisdal er en komponist og lydkunstner bosatt i Oslo. Verkene hans tar ofte utgangspunkt i felt- og arkivopptak så vel som stedsspesifikke lyder. John Andrew leder prosjektet Torsketromming sammen med forsker Rebekah Oomen.
Tine Surel lange & Pavlo Grazhdanskij
Tine Surel Lange er en norsk komponist og tverrfaglig kunstner basert i Lofoten. Arbeidene hennes er inspirert av arktiske landskap, omgivende lyder, mytologier og lydkoreografi, med et fokus på lytting, rom og hvordan ulike konnotasjoner farger hvordan vi lytter til og opplever kunst.
Pavlo Grazhdanskij ble født i 1991 i Kharkiv, Ukraina, og bor og jobber nå i New York, USA. Hans kunstneriske arbeid sentreres rundt representasjonsstrategier, problematikker knyttet til dokumentar og funnet materiale, kunstneriske tilnærminger og manuelt arbeid i databehandling og innsamling, biopolitikk, bilder av overlevelsesstrategier og abstraksjon.
Åsne Kummeneje Mellem
Åsne Kummeneje Mellem er en kvensk billedkunstner bosatt i Tromsø. Gjennom kvensk håndverk, käsityö, jobber hun med å skape rom for dialog, og synliggjøre generasjonsgapet i overføringen av kunnskap.
Puolanka Pessimism Association er basert i Puolanka, Finland, en by som har blitt kjent for sitt pessimistiske fremtidssyn. Under overflaten av gruppens aktiviteter ligger et kunst- og aktivismeprosjekt som belyser spørsmål knyttet til sentralisering av offentlige tjenester ut av distriktene og samfunnets avvisning av de iboende verdiene vi kan finne i små lokalsamfunn i nord.
Riikka Keränen
Riikka Keränen er en billedkunstner fra Kajanaland-regionen i Finland. Keränens arbeid handler om å leke og tenke i dialog med hele spekteret av verdens materialer. Gjennom sitt arbeid reflekterer kunstneren over den sammenfiltrede naturen mellom mennesker og utenom-menneskelige verdener.
Espen Sommer Eide
Espen Sommer Eide er en komponist og kunstner med base i Oslo. Hans kunstneriske praksis involverer video, musikk og lyd, som videre er preget av en eksperimentell tilnærming til instrumenter, arkiver, steder og språk. De siste årene har kunstneren eksperimentert med maskinlæring og andre former for samarbeid med kunstig intelligens.