#Sonja

Pål Laukli

Utstillingen var 10. april 2014 — 31. mai 2014

Pål Mokkelbost Laukli (f. 1975 i Harstad) jobber hovedsakelig som mote- og reklamefotograf med base i Oslo.

Bilde av lepper i sort hvitt.

Laukli er utdannet fotojournalist, og har jobbet som profesjonell fotograf siden 1999. Pål har vært representert av fotografagenturet Tinagent siden 2000, og blir beskrevet av sine kolleger som en særdeles formsterk og allsidig fotograf med en ren, nesten grafisk tilnærming til sitt virke. Laukli er kjent for sin karakteristiske og energiske lyssetting, sine sterke silhuetter og en eklektisk, dog ren og ”crispy” estetikk.

Til separatutstillingen i Galleri NordNorge har Laukli portrettert den internasjonalt anerkjente supermodellen Sonja Wanda. Sonja kom til Norge fra et krigsrammet Sør-Sudan via Kenya som seksåring. Wanda har prydet magasincovere over hele verden, og har gått visninger for motehus som Zac Posen, Marc Jacobs, Vivienne Westwood, Max Mara, Roberto Cavalli, Karl Lagerfeld, Issey Miyake, Kenzo og Dries Van Noten, for å nevne noen.

Serien ”#sonja” er et samarbeid mellom makeupartist Trude Laukli, stylist Storm Pedersen og fotograf Pål, som med denne billedserien har jobbet i skjæringspunktet mellom mote, portrett- og kunstfotografiet. Bildene er slående – med et nærmest skulpturelt uttrykk – og man kan ikke annet enn å trekke paralleller mellom Laukli og Albert Watson, best kjent for sine ikoniske portretter og kunstneriske tilnærming til motefotografiet.

Pål Laukli har avholdt flere separatutstillinger, deriblandt ”MV”, med sine ikon-stemplede bilder av artisten Maya Vik, i samarbeid med designer Gary Swindell. Senest i november fikk vi dessuten oppleve Lauklis tolkning av ”Tidsmaskinen Svalbard” under Longyearbyens årlige arrangement ”Kunstpause”.