Festspillutstillingen 2016 – Qaradaki as Prime Minister

Shwan Dler Qaradaki

Utstillingen var 18. juni 2016 — 20. august 2016

Festspillutstillingen 2016 ”Qaradaki as Prime Minister” setter fokus på forskjellene ved å leve i et diktatur og et demokrati. Den prisbelønte kurderen Shwan Dler Qaradaki setter krigsbilder fra media inn i en kunstkontekst. Hvordan reagerer vi når vi daglig serveres bilder av statsledere, som uttaler seg skarpt politisk og tar viktige avgjørelser på vegne av oss?

Kollasj med tre bilder av kunstner

Denne separatutstillingen berører sterke tema som ytringsfrihet, identitet, tilhørighet, asylproblematikk og ikke minst kunst som påvirkningskraft. Det hele iscenesatt med en leken, humoristisk og ironisk tone. Qaradaki tar i bruk flere teknikker og elementer i utstillingen som vil bestå av en vegginstallasjon, foto og video. Dette blir en engangsopplevelse i festspillbyen Harstad, da kunstneren vil utfolde seg direkte på veggene i Galleri NordNorge.

Dokumentarvideoen ”Butterfly Hotel” tar utgangspunkt i fire politiske flyktninger som vender tilbake og konfronteres med minnene fra flukten til Norge fra Kurdistan, et par tiår tilbake. Tittelen ”Butterfly Hotel” er navnet flyktningene ga til en park i Athen, der de overnattet i pappesker om natta. De deler sterke minner fra fluktruten til sitt nye hjemland Norge, som lot dem vente på varig oppholdstillatelse i 12 år.

Shwan Dler Qaradaki fikk i høst årets nykommerpris av Kulturrådet, på grunn av sine sterke historier, fortalt gjennom et solid kunstnerisk uttrykk. I 2014 fikk han også Oslo kommunes kunstnerpris. Han er spesielt blitt kjent for det tredelte filmarbeidet ”Salte Kyss” der han tar utgangspunkt i sin egen flukt fra irakisk Kurdistan til Iran, da Saddam Hussein angrep. Han har de siste årene hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger i både inn- og utland. Qaradaki er også kjøpt inn av en rekke offentlige institusjoner, blant annet Oslo kommune, Buskerud fylkeskommune og Fundacion Pablo Atchugarry.

Shwan har studert ved Institute of Fine Arts i Nord-Irak og fullførte kunstutdannelsen sin i Norge ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2009. Qaradaki er født i 1977 i Sulaimani, som er i den irakiske delen av Kurdistan.

Les mer her.