Festspillutstillingen 2015 – Oceanic Feelings

Utstillingen var 2. juli 2015 — 1. august 2015

Den 20. juni åpnes Festspillutstillingen 2015 i Galleri NordNorge i Harstad. I år med verk av kunstnerkollektivet AES + F fra Russland, Martin Gustavsson fra Sverige og Trygve Luktvasslimo og Kjell Varvin fra Norge. Utstillingen er kuratert av Joakim Borda som også har vært ansvarlig for "Pioneer Voices” i 2013 og ”Paradise Reclaimed” i 2014.

Pasta som flyr i luften.

– I likhet med tidligere festspillutstillinger er ”Oceanic Feelings” en utstilling som forener kunstnerskap på tvers av geografi og uttrykk. Denne utstillingen kan sees på som den siste i en triologi om hva det vil si å være menneske. Med utstillingen vil jeg dra paralleller fra kunstens fødsel til sivilisasjonens fødsel, forteller Joakim Borda.

Tittelen på utstillingen ”Oceanic Feelings” viser til et begrep skapt av den franske dramatikeren Romain Rolland (1866-1944). Han forsøkte beskrive en psykologisk opplevelse av samhold og solidaritet med hele menneskeheten, som normalt kanskje fremst oppleves av åndelige eller religiøse mennesker. ”Oceanic Feelings” eller oseaniske følelser, kan betraktes som opplevelser av endeløshet, evighet og frihet uten grenser. Men tross sine positive assosiasjoner mente Rolland at de også kan ha en destruktiv side når de kanaliseres i religiøs ekstremisme for eksempel. Psykoanalysens far, Sigmund Freud, skal ha ment at denne følelsen har sitt opphav i narsissismen.

AES + F

AES + F er et russisk kunstnerkollektiv bestående av Tatiana Aramazova (f. 1955), Lev Evzovich (f. 1958), Evgeny Svyatsky (f. 1957) og Vladimir Fridkes (f. 1956) som i hovedsak arbeider med video og fotografi. De er kjent for en ekstremt polert estetikk og regnes som Russlands mest fremgangsrike, internasjonale kunstnere etter Sovjetunionens fall (1991). De har blant annet stilt ut i Veneziabiennalen, Tate Britain i London, Moderna museet i Stockholm, Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid, Centre George Pompidou i Paris, MACRO i Roma, og Moscow Museum of Modern Art.

Martin Gustavsson

Martin Gustavsson (f. 1964) er svensk, men de siste tiårene har han vært bosatt i London. Han har viet hele sin kunstneriske karriere til å undersøke maleriets vilkår og dets historie. Han underviser ved kunstakademiet i Umeå og har den senere tiden stilt ut blant annet i Gøteborgs kunstmuseum, Museum of Modern Art i London, Oslo kunstforening, Maria Stenfors Gallery i London og Galerie Crone i Berlin.

Trygve Luktvasslimo

Trygve Luktvasslimo (f. 1978) kommer opprinnelig fra Vefsn i Nordland. Han tilhører en yngre generasjon nordnorske kunstnere som etter lengre opphold i utlandet, har kommet tilbake for å bidra til den kulturelle utviklingen av hjembygda. Han arbeider innenfor flere disipliner, men ofte med performance og video. Han har markert seg sterkt med utstillinger og prosjekter i Nord-Norge, blant annet med utstilling under åpningen av det nye kulturkvartalet Stormen i Bodø.

Kjell Varvin

Kjell Varvin (f. 1936) har røtter i Narvik. Han arbeider med skulptur og maleri i installasjonsform. Varvin studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), etterfulgt av ett lengre studieopphold i Barcelona og Paris. Varvin debuterte 1964 i Spania og hadde de påfølgende årene mange utstillinger over hele Europa. Han regnes som en av de fremste forgjengerne til norsk konseptkunst, tidlig assosiert med internasjonale kunstretninger som oppstod på 1960-tallet; Arte Povera i Italia og minimalisme i USA. Til Festspillutstillingen 2015 lager han eksklusivt en stor stedsspesifikk skulpturinstallasjon som består av verk fra hele hans produksjon.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd.