Festspillutstillingen 2014 – Paradise Reclaimed

Ditte Ejlerskov (DK), Johan Furåker (SE), Toril Johannessen (NO), Olav Christopher Jenssen (NO), Pipilotti Rist (CH)

Utstillingen var 21. juni 2014 — 28. juni 2014

I år presenterer vi et utvalg av kunstnere som arbeider med ulike uttrykk som maleri, skulptur og video.

Bilde av kunstner toril

Festspillutstillingen 2014 ”Paradise Reclaimed” tar utgangspunkt i ulike forestillinger om ”paradiset” og undersøker dem som metaforer for oppfyllelsen av menneskets begjær og for vår evige lengsel etter kunnskap. I utstillingen vil kunstnerne iscenesette ulike aspekter assosiert med menneskets paradisiske anstrengelser.

Harstadjenta Toril Johannessen, som bor og arbeider i Bergen, har aldri før hatt en skikkelig utstilling hjemme i Nord-Norge. Nå skal hun sette opp en større installasjon, spesielt laget for Festspillene i Nord-Norge.

Den danske kunstneren Ditte Ejlerskov utforsker populærkulturelle bilder på paradismiljøer fra livsstilsmagasin og popvideoer, mens svenske Johan Furåker interesserer seg for hvordan lystgårder har blitt iscenesatt. De to har samarbeidet om en serie malerier som utgjør en av de tre hoveddelene av Festspillutstillingen 2014.

Samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen fra Sortland, som fyller 60 år denne våren, kommer tilbake etter at han var Festspillkunstner i 2004. Denne gang blir det fokus på hans organiske keramiske skulpturer.

Hans kunstnerskap settes i ett dynamisk møte med en av verdens mest kjente videokunstnere, tyske Pipilotti Rist. Hun er representert i kunstmuseum over hele verden og har en tydelig feministisk grunntone i sine arbeider.

Bilde: Kunstner, Toril Johannessen