De uskyldige

Marit Ellisiv Landsend

Utstillingen var 22. august 2015 — 19. september 2015

Det er fem dyr i Norge som skifter farge til hvitt om vinteren. Rype, fjellerev, snømus, røyskatt og hare. På grunn av klimaendringer, kan disse dyrene bli sårbare.

Bilde av kunstner.

Når mørket kommer om høsten, og lysforholdene endres, trigger det dyrenes hormonproduksjon, slik at de skifter farge.
Den hvite fargen var ment å skulle gi dem kamuflasje i snøen, men hvis planeten blir varmere, vil det bli mindre og mindre snø, og de vil bli det motsatte av kamuflert: De vil bli ekstremt synlige i mørket, i sine hvite kåper.
Utstillingen handler på en poetisk måte om forholdet mellom mennesket og naturen, og hvordan vi behandler den.
Tar vi naturen for gitt? Har vi glemt at vi er totalt avhengig av den?
Tramper vi hensynsløst fram?
Eller anerkjenner vi at livet er et stort mysterium, hvor alt er gitt oss som gaver?

Skulpturene er modellert i en hvit grov steingodsleire, som tåler å bli utsatt for temperatursjokk.

Brennteknikken heter RAKU.

Dette er en eldgammel japansk brenneteknikk, som opprinnelig ble benyttet i tiknytning til te-seremonier. Første skritt i en slik seremoni, var at deltakerne laget sine egne tekopper og deltok i vedsanking og brenning.
Arbeidene i denne utstillingen er brent med gass, men felles med de gamle teknikkene, er at gjenstanden tas ut av ovnen når den er på topptemperatur, ca 960 grader.
Den rødglødende skulpturen tas ut med tang og legges rett i tørr sagflis.
Sagflisa tar umiddelbart fyr, og leirgodset og glasuren gjennomgår da på et øyeblikk en stor og sjokkende forvandling.
Røyk og sot trenger inn i godset, lager krakeleringer i glasuren, og gjør at fargene ofte endrer karakter; alt dette til keramikerens store glede og overraskelse.

RAKU betyr GLEDE.

Marit Landsend har sin kunstutdanning fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Lisboa. Hun har i løpet av karrieren deltatt på en rekke utstilinger, har utført flere utsmykkinger og har vært kunstnerisk konsulent for mange utsmykkingsprosjekter. Kunstverk av Marit Landsend er innkjøpt av Troms fylkeskommune, Tromsø kommune, Norsk kulturråd og Nordnorsk Kunstmuseum. Hun har de siste 25 årene bodd og jobbet i Nord-Norge. Hun arbeider i eget studio og på kultursenteret KYSTEN i Tromsø, der hun også underviser i keramikk.

Se kunstnerens hjemmeside.