Alt henger sammen med alt

Eva Bakkeslett

Utstillingen var 18. januar 2014 — 22. februar 2014

“You must give birth to your images. They are the future waiting to be born. Fear not the strangeness you feel. The future must enter you long before it happens. Just wait for the birth, for the hour of the new clarity.” – Reiner Maria Rilke, Letters to a Young Poet

Bilde av kunstner

Eva Bakkeslett er kunstner og filmskaper. Gjennom en kombinasjon av film, foredrag og sosial skulptur forteller hun historier der oppmerksomhet til det usynlige, tidløshet, samhandling og økologiske forbindelser er viktige bestanddeler. Ved å avdekke og gjenerobre avleggs erfaringskunnskap eller glemte betydninger av ord, begreper og kulturer bringer hennes arbeid oppmerksomhet og bevissthet om sammenhengene mellom mennesket, naturen og kulturen som en levende organisme der alt henger sammen med alt.

“Min kunstneriske praksis er en blandning av estetisk forskning, arkeologiske utgravninger og underfundig kulturaktivisme. Underfundig, fordi jeg er særlig opptatt av de subtile og ofte usynlige bevegelsene som skaper endring og transformasjon. Fra rokkens rytmiske revolusjoner, ordets magiske kraft, den usynlige og sømløse sammenflettingen av hverandres pust eller den sanselige kraften i baksten av vårt daglige brød. Bakenfor disse bevegelsene ligger en elementær kraft som inneholder nøkkelen til å gjenfinne kontakten med hverandre, med våre sanser og med jorden og alle de millioner skapninger vi deler denne planeten med. Denne fundamentale forbindelsen mellom mennesker, natur og kultur har blitt brutt og vi må finne den igjen for å kunne gå videre uten å ødelegge grunnlaget for vår egen eksistens. Den er forankret i kjærligheten til hverandre og våre omgivelser og utgjør det mest fundamentale i alt liv.

Vi har oversett, avvist og glemt hvordan vi kan få tilgang til disse evnene, blindet av vår manglende kunnskap til å navigere i en virkelighet der bare det konkrete, fysiske og kvantifiserbare har verdi. Jeg tror dette skillet har gjort oss numne, blinde og overveldede ovenfor de enorme problemene vi nå står overfor. I mitt arbeid prøver jeg å finne trådene som kan forbinde oss med denne ordløse og tidløse kraften og kunnskapen som vi tilsynelatende har glemt. Kunst inneholder ingredienser som jeg mener er avgjørende for denne forbindelsen fordi kunsten fortsatt skaper et åpent rom til å undres over det abstrakte, flyktige, poetiske, estetisk og imaginære.

Vi må lære oss å puste med oppmerksomhet i hvert åndedrag og tilkoble våre sanser for å låse opp de skjulte rommene der vi kan se verden i et sandkorn. Det er nettopp her, i våre sanselige rom, der nye muligheter oppstår. Fra dette perspektivet kan vi se på nytt, tenke annerledes og skape et mer fruktbart forhold til hverandre og verden rundt oss. Her kan vi fylle lungene med kreativitet og estetikk – i ordets opprinnelige betydning; å sanse verden. Estetikk er i virkeligheten vinden som stryker deg over kinnet, lukten av syrin en varm sommerdag, summende bier fordypet i en blomst eller et åndedrag som har blitt innpustet og utpustet av folk over hele verden, reist over kontinenter, gjennomstrømmet mektige trær og sunget av fugler, utbasunert av elefanter og formet til skyer. Fra første innpust til siste utpust.

Biografi

Eva Bakkeslett har en MA i Arts & Ecology fra Dartington College of Arts i England. Hun har vist sine arbeider, prosjekter og filmer i inn og utland. Hun var medkurator til den tverrfaglige kunst og økologi utstillingen Gentle Actions på Kunstnernes Hus i 2010. Hennes film “Alchemy – the poetry of bread” har blitt vist på en rekke filmfestivaler og kunstutstillinger verden over, bl.a på MoMA, New York i 2009 og vant Juryens pris på Den Nordnorske Kunstutstilling samme året. ”The Magic Tablecloth” hadde premiere på kunst og kulturfestivalen Barents Spektakel i 2012. ”Revolusjon” turnerte med Den Nordnorske Kustutstilling i 2013 og kortversjonen av filmen Breath hadde premiere på utstillingen Cartographies of hope – Change narratives i Praha i 2013. Eva er inkludert i antologien «Kvinneliv i Nord» som ble utgitt I 2013 og har vært medskribent i flere bøker. Eva er født i Ramsund i Tjeldsund. Hun deler nå livet mellom Engeløya i Steigen og Haslemere i England.

For mer informasjon om Evas arbeid:
Website: www.evabakkeslett.com
Nyhetsblog: http://evasnews.blogspot.com
Living Cultures: http:// livingcultures.wordpress.com
Magic Tablecloth: http://themagictablecloth.wordpress.com/
Alkymi: www.poeticsofbread.blogspot.co.uk