3X Harr
Eva Harr, Karl Erik Harr og Jan Harr
Utstillingen var 16. august 2017 — 9. september 2017
Det er 25 år siden Eva, Jan og Karl Erik Harr stilte ut sammen i Harstad. Utstillingen i juni og juli i 1992 ble sett av 15 000 personer. Det er med stor glede vi kan invitere til utstilling med de tre samme kunstnerne i Galleri NordNorge i august. Utstillingen inneholder både malerier og grafikk.
Det har skjedd mye i deres individuelle kunstnerskap siden den gang, da de hadde sin første fellesdebut under Festspillene i Nord-Norge.
De har med årene videreutviklet hvert sitt særegne kunstuttrykk, men alle med sterke referanser til Nord-Norge og Harstad.
Eva, Jan og Karl Erik Harr; tre kjente navn hver for seg, med hvert sitt karakteristiske billedspråk. Svært forskjellige, men med felles forankring i lyset og naturen – oftest den nordnorske.
Det interessante er hvordan de tilnærmer seg dette utgangspunktet, gjennom sin personlige fortolkning, teknikk og forståelse av samtiden.
Storslått og dramatisk hos Karl Erik, lavmælt og melankolsk hos Eva, magisk og fredfylt hos Jan.
Karl Erik Harr (f. 1940) arbeider både som forfatter og billedkunstner.
Han bor store deler av året på Kjerringøy i Nordland, og pendler ellers til Oslo, hvor han også har bolig og atelier.
Jan Harr (f.1945) arbeider som billedkunstner, men har også bakgrunn som både keramiker og scenograf.
Han har atelier og bolig i Oslo og på øya Ildjernet i Oslofjorden.
Eva Harr (f.1951), bor og arbeider hovedsakelig i Oslo, men har også atelier og bolig på Reine i Lofoten, hvor hun er tilknyttet Reine Kultursenter med Galleri Eva Harr, som har presentert hennes permanente malerisamling siden 2007.
Karl Erik Harrs kunnskap og forståelse for nordnorsk kunst- og kulturhistorie har preget hans arbeider, både som billedkunstner og forfatter. Hans kunnskap om og begeistring for Knut Hamsun og Petter Dass er til stede både i hans billedfortellinger og i hans litteratur.
Som illustratør, har han illustrert stor verk av begge forfatterne, og ikke minst sine egne bøker. Han har hatt sin egen permanente samling på Galleri Lofotens Hus i Henningsvær siden 1990.
Han har også vært med å bygge opp diverse fjernsynsprogrammer, og deltatt i flere radioprogrammer i NRK.
Jan Harr har ofte blitt kalt ”Blomstermaleren”, og det med rette. Hans kunnskap og interesse for blomster og natur preger hans intime skildringer. Et minste felles multiplum i kunsten hans har alltid vært skildringen av naturens sanne skjønnhet.
”Bildene skal være et sted å hvile tanken og øynene. Ikke slik å forstå at man skal flykte inn i harmonien og skjønnheten, men kanskje være der av og til”, uttalte han i Ivar B. Alvers kunstnerportrett ”Lykkelige bilder” som kom ut i 1986.
Mange har påpekt at han lett kan settes i sammenheng med de hollandske blomstermalernes stilleben på 1600 tallet.
Eva Harr har alltid sett landskapet som en fortelling, helt løsrevet fra motivet. Hun skildrer stemninger, mørke og lys, stillhet og rytmer. Eva Harr fortolker, og setter sine symboler i den sammenhengen som gagner hennes billedfortelling, ofte på et indre psykologisk plan.
Hun ser sine billedscener med et tilbaketrukket blikk, hvor koloritten har stor betydning. Man har kalt henne symbolist, og det med rette, når man ser hennes malerier og litografier samlet.
Der er gjennomgående elementer, som sjømerker, greiner som delvis tildekker landskapet bak, fullmånen eller kryssende landeveier. For ikke å snakke om de gamle forlatte nordlandshusene som har fulgt henne hele veien, fra de aller første bildene.
De tre søsknene har alle hatt stor arbeidskapasitet gjennom et helt liv. Utallige separatutstillinger, både nasjonalt og internasjonalt.
Samtlige av dem er representert i diverse offentlige samlinger i Norge, og blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet.
I 1993 fikk de tre kunstnerne i oppgave å utsmykke Hurtigruteskipet Richard With.
Nå er de endelig tilbake med en felles utstilling i hjembyen.