URO

Pride Art

Utstillingen var 2. september 2023 — 1. oktober 2023

Opplev skeiv historie, terror, tro og spiritualitet. Møt 100 kunstneres fortellinger og skeive blikk.

Promobilde URO

Pride Art har i samarbeid med Galleri Nord-Norge og Harstad Pride satt opp en utstilling som består av de tre mest sentrale utstillingsprosjektene i Skeivt Kulturår 2022. I utstillingen får du oppleve verk som er forankret i skeiv frigjøringsbevegelse,«Queer Spirit» fra Stiklestad Nasjonale Kulturenter og «SKAPE(T)» fra Oslo Bymuseum samt utstillingen «Kampen fortsetter» som i sommer markerte åpningen av det nye nasjonale skeive kunst- og kultursenteret SKOKS som Pride Art har etablert og samtidig årsdagen etter terrorangrepet på skeive 25. juni 2022.

Skeivt Kulturår 2022

Det var flere viktige prosjekter i 2022, som det er viktig å tilgjengeliggjøre for folket utover de som fikk det med seg i satsningsåret 2022. Initiativet Skeivt Kulturår tok for seg problemstillingen at det hadde vært mangel på fokus rettet mot skeiv kunst i Norge før 2022, sett bort fra arbeidet til Pride Art og et fåtall midlertidige popup-tilbud hadde utgjort. I lys av denne satsningen har det vært viktig å ha fokus på at det kollektive løftet ikke skulle bli en engangsforeteelse som ikke påvirker arbeidet med mangfold og inkludering i kunstverdenen.

SKAPE(T)

Undergrunnsstemmer og frigjøringskamp i skeiv kunsthistorie.

Queer Spirit

Skeive fortellinger om tro, spiritualitet og meningen med livet.

Kampen fortsetter

En aktivistisk minneutstilling som markerte årsdagen etter terrorangrepet 25. juni i Oslo.

Verkene i denne utstillingen viser alt fra opprør, kampvilje, sorg til humor, livsglede og omsorg, i alle regnbuens farger. Utstillingene har blitt vist på en rekke kunst- og kulturinstitusjoner, kirkebygg samt pride-festivaler rundt om i Norge og blitt både bejublet og omstridt og ansett som viktig arbeid i kampen mot fordommer, diskriminering og hat mot skeive og en måte å berøre på som vekker forståelse og innsikt i skeive menneskers liv og virkelighet.

Foto: Steve Nilsen