LIVETS BLOMST - SYMFONI I GEOMETRI

Siv Moa Lønning

22.APRIL - 14.MAI 2017

«LIVETS BLOMST - Symfoni i geometri», SIV MOA LØNNING

Historien forteller at geometriens mønster i «Livets Blomst» symboliserer universets musikalske komposisjon, og at alt resonnerer i intervallenes klanger gjennom usynlige strenger i mønsterets vev, og om skjønnhetens skala som maler toner og synger i alt vi ser, og om tonekunst som seg speile kan i geometrisk symfoni, og reflektere tonebilder i et «Mandalas» symmetri.

Utstillingen presenterer fargekomposisjoner i olje på lerret, akvarell og gicléetrykk.
Maleriene spiller i de musikalske harmonier i «Livets Blomst», symbolet som i uminnelige tider er kjent for å være mønsteret til den grunnleggende geometrien i alt liv.

PROGRAM FOR ÅPNINGEN

// Kl. 13:00 vil utstillingsåpningen markeres 
Sang ved sopranen Kirsti Nikolaisen 
Presentasjon ved Tone Hol, billedkunstner
Åpningsord av Siv Moa Lønning
 
// Kl. 15:30 inviterer kunstneren til en "Mandala-buffet"
Fargerik og smakfull vegetarmat, med dessert, kaffe og te, serveres i «Vågsfjord», toppetasjen på Thon hotell.
Pris: 330,- pr. person
Påmelding lengre ned på siden innen 12. april 

// Kl 19:00 innbyr kunstneren til møte med AtrisaRosen i Kongsvik kirke,
en stemningsfull kveld med musikk og poesi.

PROGRAM I KONGSVIK KIRKE:

Åpningskonsert ved Kongsvik barnekor, Fjelldal barnekor og Ramsund Ungdomskor
Sang ved kantor Fredrik Lantz
Poesi ved Siv Moa Lønning
Sang ved sopranen Kirsti Nikolaisen

Åpen Kafé etter arrangementet
Mulighet for å lage egen Mandala for de som ønsker det

Fri entré
VELKOMMEN

OM KUNSTNEREN:

Siv Moa Lønning, født i Oslo i 1960, debuterte i Galleri Heger i 1992. Hun flyttet til Spania i 1996, der hun fikk et internasjonalt publikum, og hennes malerier er i dag å finne rundt om i Europa. Etter 14 år flyttet hun tilbake til Norge, hun kom til Harstad og bor i dag i Lofoten. I 2011 stilte Siv Moa ut i Harstad Kunstforening. I 2012 ble hun invitert til å utsmykke alterveggen i Kongsvik kirke utenfor Harstad, og slik ble "ArtrisaRosen" til - et moderne rosevindu. Hun har laget fresker både på Gran Canaria og i Andalucía, samt mosaikkutsmykninger gjennom mange år.

«Som barn var jeg så heldig å bli fortalt at jeg kunne få fargene til å synge», forteller Siv Moa.
Denne tanken møtte hun igjen hos maleren Finn Moe, som hun var elev av fra 1983 til 1992. Moe videreførte en retning innen billedkomposisjonen utviklet av hans egen lærer Beppe Assenza (1905-1985), som omtales som den store mester av den nye fargedynamikk. Det er en teknikk som har en sterk forankring i Goethes filosofi om farger, og går ut på å oppøve evnen til å høre fargetonenes klanger og intervaller, og la former og linjespill oppstå gjennom deres musikalitet og rytme. Ideen bak den kromatiske komposisjonen er at fargene har en omskapende og livgivende kraft, og at maleriet kan virke som en klangbunn for lysets farger - universets vevnad.

Ut fra dette utviklet Siv Moa sin særegne stil, der elementene i bildet løses opp i fasetter, noe som skaper en effekt av stadig mindre fragmenter samtidig som linjer og former forenes til en større enhet, et slags mikrokosmos i et makrokosmos. Dette billedspråket videreutviklet hun i sine mosaiske arbeider og gjorde at hun fant veien inn i geometriens verden, som har røtter tilbake til oldtiden. Man kan her finne likhetstrekk med kubistenes oppløsning av det figurative i sin streben etter å få maleriet til å uttrykke bevegelighet, men i enda større grad se et slektskap med kunstnerne i Der Blaue Reiter og deres søken etter en dypere spirituell forståelse av verden rundt seg. Som Franz Marc, som ville høyne sin fornemmelse av alle tings iboende rytme eller Wassily Kandinsky, som ønsket å skape bilder som vekket følelser på samme måte som musikk.

«Mitt ønske om å få fargene til å synge næres av lysets dans på himmelens lerret. Skjønnhetens natur reflekterer seg i havet og i menneskesinnet akkompagnert av årstidenes refreng. Jeg søker å gjenskape skjønnhetens mønster som speiler seg i vårt indre», sier Siv Moa.
Regnbuens farger er hennes palett.

Les mer her